Какво е гингивектомия?

Гингивектомията е напълно безопасна стоматологична процедура, при която се изрязва част от венците в устата.

Лазерната гингивектомия е предпочитана от мен, защото напредъкът в лазерната технология прави лазерите по-прецизни, позволява по-бързо заздравяване и каутеризация поради топлината на лазера, както и по-малък риск от инфекции – в сравнение с стандартната гингивектомия със скалпел. От няколко години използвам лазер, за да осигуря по-добра грижа за пациентите си в областта на денталната медицина. 

Защо се прави?

Много често правя гингивектомия преди естетична процедура (бондинг, фасети) за да постигна баланс между бялата и червената естетика – което е ключов етап в постигането на красива усмивка. В най-общ смисъл под термина червена естетика се разбира цветът, формата и нивото на венеца около шийките на зъбите.

Лесно и прецизно мога да контурирам или да оформя венците и безопасно да отстраня излишъка от венечна тъкан, която може да бъде причина за венечна усмивка или да кара предните зъби да изглеждат различни по форма и размер.

Също така чрез изрязването на част от венеца, се осигурява видимост и достъпност за пълно отстраняване на зъбен камък и цялостно изграждане на корените, създавайки благоприятна среда за лечение на венците и възстановяването на физиологичния гингивален контур.

Гингивектомията може да се използва за лечение на състояния като гингивит (възпаление на венците)

Боли ли?

Минимално. Използва се локална анестезия.

Колко време продължава процедурата?

В зависимост от това на колко зъби се извършва, от 10 до 30 минути.

За колко време се възстановяват венците?

В същия ден след извършване на процедурата, венците са със сивкав оттенък, леко чувствителни и в рамките на 1 седмица напълно ще се възстановят. Благодарение на нежното и атравматично изрязване и кръвоспиращите възможности на лазера могат да се извършат различни манипулации на венците с малко или никакво кървене и без посттравматичен оток.

Първата стъпка е важна